Böbrek Taşı Nedir – Nasıl oluşur ? 2022

Böbrek taşı nedir ve nasıl oluşur sorusuna yanıt bulacağız. BU makale sonrasında börek taşı nedir , böbrek taşı nasıl oluşur ve böbrek taşı tedavisi hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Böbrek Taşı Nedir – Nasıl oluşur

Böbrek ve idrar kanalları içerisinde biriken sert madensel kitelerin tamamına verilen isimdir. Bu sert madensel olarak adlandırılan kitleler, böbreğin kanı süzdükten sonra vücut için gereksiz olan sıvıyı atarken içerisindeki ağır maddelerin kristaller halinde üst üste çökelmesiyle oluşurlar. Çoğunlukla böbreklerin orta kısımlarında görülürler. Böbreğin orta kısmı, idrarın idrar yollarına çıkmadan önce toplandığı yerdir ve yeterince sıvı alınmadığı durumlarda kristallerin üst üste çökelip taşı oluşturmasına müsait bir zemin hazırlar.

Böbrek Taşı Nedir - Nasıl oluşur ? 2022
Böbrek Taşı Nedir – Nasıl oluşur ? 2022

Böbrek taşlarının oluşum nedeni halk arasındaki yaygın kanının aksine yediğimiz meyve ya da sebzeleri yeterince yıkamamak değildir. Bilindiği üzere yetişkin bir insanın vücut ağırlığının üçte ikisi sudur. Böbrekler kanı süzmek suretiyle vücuttaki suyun içeriğinde bulunan minerallerin, inorganik ve diğer tüm maddelerin dengesini sağlarlar. Vücut için fazla, gereksiz ya da zararlı olan maddeler idrar yoluyla dışarı atılırlar. Atılma sürecinde, idrar yollarına çıkmadan önce bu maddelerden bazıları kristalize olup çökelirler ve bu çökeltiler üst üste binip böbrek taşlarını oluştururlar. Tamamen vücudun ürettiği kitlelerdir.

Börek Taşları Dört gruba ayrılır

  1. En yaygın görülen grup, böbreklerin fazla kalsiyumu dışarı atarken oluşturulduğu ‘kalsiyum oksalat’ taşlarıdır ve genel vakıaların yüzde sekseninde bu taşlara rastlanılır.
  2. Çoğunlukla, proteinlerin sindirim sürecinde meydana getirdikleri atıkların böbrekte birikmesinden kaynaklanan gruba ise ”ürik asit taşları” denir.
  3. Enfeksiyon taşları ise iltihapların böbrek ve idrar yollarındaki asitleri etkisizleştirip kümeleşmesiyle oluşurlar. Böbrekte bulunan tüm boşlukları doldurabildikleri için en tehlikeli grup olarak nitelendirilirler. Bu taş grubuna iltihap taşları da denilir ve idrar yolu enfeksiyonu geçiren kişilerde sıklıkla görülürler.
  4. Son grup ‘sistin taşları’dır. Adını idrarda çözülmeyen bir aminoasit olan ‘sistin’den alırlar. Görülme sıklığı her ne kadar az olsa da tedavisi en zor olan taş grubudur.

Böbrek Taşı Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Börek taşları, içerdiği kimyasal bileşime göre farklılıklar gösterse de genellikle sarı, kahverengi, bronz, altuni ve siyah renktedirler. Bir toz zerresi küçüklüğünde olabilecekleri gibi, tedavi edilmedikleri sürece tenis topu büyüklüğüne de ulaşabilirler. Böbrekteki taşın içeride hareket edip duvarlara, hücre ve dokulara teması beraberinde çok şiddetli bir ağrıyı getirir ve bu ağrı bir saatten birkaç güne kadar devam edebilir. Nephrolithiasis hastalığındaki tek olumlu taraf belirtilerinden ve tetkiklerinden rahatlıkla anlaşılıp tanı koyulabilmesidir.

Günümüz tıbbında tedavisi oldukça basit ve kolaydır. Bazı metotlarda hasta taşını aldırdıktan sadece birkaç saat sonra olağan yaşantısına dönebilmektedir. Nephrolithiasis, vücuda yeterince sıvı alınmamasından kaynaklı hastalıklardan sadece biridir. Günde en az 2 litre su içilerek böbrek taşı oluşumu engellenebilir. Bu hastalıktan korunmanın tek yolu bol sıvı tüketmektir. Unutmamamız gerekir ki, su sağlıktır.

Kaynak: https://turkcewikipedia.com/bobrek-tasi

Merhaba titizbilgi.com olarak sizlere en temiz ve gerçek bilgileri sunma amacı edinmiş bir bilgi blog olarak hizmet veriyoruz. Lütfen sitemize abone olarak katkıda bulunun.

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir